fbpx

Ralf Artz

Född 1963 i Stockholm, utbildad i Frankrike hos Beaux-art läraren Cristian Geai i Nice.
Inledde 2001 internationellt samarbete med Opera Gallery med gallerier i Paris, New York, London, Singapore och Hong Kong. Även representerad på gallerier i Monaco, Hamburg, Oslo och Köpenhamn. Sedan 2012 representerad i London av Albemarle Gallery.

Representerad i Sverige av Mollbrinks Konst i Uppsala och Kungshamn.

Artist statement

Konst är för mig något vackert men jag vill inte påstå att skönhet är det jag främst sätter i fokus även om kvinnorna jag målar ofta är mycket vackra. Att fånga själen, utstrålningen och mystiken i ett visst ögonblick, i en viss situation och förhoppningsvis kunna förmedla denna känsla till andra.

Detta jämte sökandet efter mitt eget uttrycksätt, är det som driver mig mest när jag skapar.

Mitt måleri är starkt inspirerat av modernt konstfotografi. Uttrycksmässigt befinner jag mig i gränslandet mellan måleriet och den fotografiska konsten. Ambitionen med mitt skapande är att få en känsla av modern fotokonst i mitt måleri och på så sätt kombinera det bästa ur dessa två världar. Fotografiets förmåga att fånga själen och utstrålningen i ett speciellt unikt ögonblick, måleriet med sin yta, finish och känsla av exklusivitet som fotografiet inte förmår att ge.

För att göra detta har jag anpassat mina tekniker som snarare närmar sig det fotografiska uttryckssättet än den målande konsten. På så sätt suddar jag ut gränserna mellan den fotografiska och den målande konstens uttryckssätt. Jag arbetar med ett tekniskt avancerat och tidskrävande skiktmåleri och bygger upp mitt måleri i många tunna skikt utan spår av penselföring. Istället arbetar jag i stor utsträckning med tekniker som schumring och lasurmåleri. Detta ger mig känslan som påminner om fotokonstens uttrycksätt men med en målerisk finish. Samtidigt ger skiktmåleriet i många lager mitt måleri komplexitet, djup och lyster i färgerna.

Min målsättning har varit att skapa ett modernt/contemporary figurativt måleri hemmahörande här och nu.

More about Ralf Artz

I was born in Stockholm, Sweden. I studied in France in 1996-1997 under Beaux Arts teacher Christian Geai. Since 1988 I have regularly shown at exhibitions and worked with galleries in Sweden, Norway, Denmark, Germany and Monaco.

In 2001, I began an international collaboration with Opera Gallery, which has galleries in Paris, New York, Miami, London, Geneva, Singapore, Hong Kong and Dubai. I have exhibited at several of the joint exhibitions at Opera Gallery’s various galleries. I have since 2012 been represented in London by Albemarle Gallery and have regularly exhibited at the gallery´s exhibitions.

I have been represented in Sweden by Mollbrink’s Art Gallery since 2010, and the gallery has held 7 solo exhibitions of works by me, both in the gallery’s own premises in Uppsala and Kungshamn, and also on repeated occasions at the Grand Hôtel in Stockholm.

Mollbrinks Art Gallery also represents me at international art fairs and leading art fairs in Sweden, including the antiques fair in Älvsjö, and the leading Nordic art and antiques fair, Grand Antiques, in Stockholm. My work is also sold at high-quality art auctions both in Sweden and internationally.